top of page
Search

Var köper man analog kamerautrustning? – Norden (Danmark, Finland, Island, Norge, Sverige)


När du börjar leta efter analoga kameror, inser du snabbt att det finns ett överflöd av begagnad utrustning. Så många 35mm kameror av olika klasser såldes på 90-talet att du har mycket att välja mellan, om du inte er ute efter speciella märken eller modeller. Plast-SLR från den tiden är praktiskt taget gratis och väldigt lätt att använda. De är billiga och lätta att hitta eftersom de flesta analoga fotografer letar efter något lite annorlunda. Antingen större format som 120 eller 4×5, eller kvalitetskameror från tillverkare som Leica eller Contax. Vissa är efter “Polaroid-kameror” från Polaroid eller Fuji, medan andra vill ha Holga eller Lomo. Några av oss spenderar timmar på att surfa på de stora webbutikerna och upptäcka nya pärlor som vi bara måste ha!

Hur som helst måste du köpa dem från någonstans. Merparten av den analoga utrustningen till salu är begagnad, med endast ett fåtal företag som producerar nya analoga kameror.

Som vi kan se från våra grafer, toppar eBay listan, följt av Etsy. Dessa två har mycket gemensamt. De är globala marknadsplatser. Du kan köpa från specialbutiker och individer från hela världen, vilket ger dig ett fantastiskt urval att välja mellan. Och de är ofta billiga jämfört med lokala återförsäljare. Men medaljen har en baksida. Kan du lita på att denna kamerabutik på andra sidan världen faktiskt existerar eller att vad de säljer är som beskrivet? Vad sägs om garanti eller retur? Du har viss säkerhetsnät med PayPal till exempel, men förhandlingar med någon du inte kan möta ansikte mot ansikte kan vara mycket besvärlig. Det finns en risk du tar när du köper från eBay eller Etsy, och när du blir mer erfaren vet du vad du ska se efter. Ändå är dessa de mest använda platserna för inköp av analog fotoutrustning i Norden.

Den lokala fotobutiken är nästa. Omkring 20% av den analoga utrustningen köps här, enligt resultaten. Det finns inte många butiker i Norden som specialiserar sig på analog kamerautrustning, du har tur om du bor nära en. De mest populära i vår undersökning är Kameratori i Finland, Antonio Stasi i Norge och OneOfManyCameras i Danmark. Att gå in i en butik som dessa är fantastiskt om du just varit intresserad av analog fotografering. Att få personlig råd och hjälp kan verkligen betyda mycket, och enligt min erfarenhet är deras entusiasm för fotografi en inspiration. Du kan betala lite mer än på eBay, men att få hjälp med att välja rätt kamera eller lins, med möjlighet att komma tillbaka om du har frågor, gör det definitivt värt det. Det är förmodligen varför den lokala affären är, och förhoppningsvis kommer fortsätta vara, ett populärt val för oss här i norr.

Då har du professionella specialistbutiker som cameraventures.com, KEH.com och Apertureuk.com. De specialiserar sig på att köpa och sälja begagnad kvalitetsutrustning. De inspekterar det, utvärderar det, reparerar om det behövs och sedan säljer det. Dessa är välrenommerade företag som vet vad de gör och du kan lita på att de levererar det de lovar. Om inte finns det ofta ångerrätt/returrett och i vissa fall garanti på produkterna. Dessa är kameraentusiastens godisbutik, definitivt platsen att gå om du letar efter något mer ovanligt som de inte har i den lokala affären.

Detta leder oss till Facebook Marketplace, Facebook-grupper, forum och lokala online-marknadsplatser som blocket.se, finn.no och craigslist.com. Här köper du direkt från andra människor, vanligtvis i närheten, utan några andra garantier än tro på mänskligheten. Dessa är inte särskilt populära alternativ, och min gissning är att detta har att göra med urval mer än säkerhet. Det finns helt enkelt inte så mycket attraktiv fotoutrustning i omlopp på dessa platser. Många seriösa köpare har automatiska sökningar som innebär att intressanta artiklar försvinna nästan omedelbart. Det är förmodligen anledningen till att vi föredrar dedikerade kameraaffärer, och varför p2p-marknadsplatserna ligger längst ner på listan.

Bland de som korsade “Andra” framhölls de flesta loppmarknader.

För nya analoga kameror och utrustning rekommenderar jag att du tittar på:

  1. lomography.com

  2. intrepidcamera.co.uk

  3. och ondupinhole.com.

By: Johan B. Skre

#saveanalogcameras #swedish

bottom of page