top of page
Search

Var köpar man film? – Norden (Danmark, Finland, Island, Norge, Sverige)


Vi kan inte fortsätta skjuta film om det inte finns något rimelig sätt att köpa film. De senaste åren har vi sett flera legendariska filmtyper gå under (jag saknar dig redan FP-3000B!). På den andra sidan växer nya, unga företag fram och hoppas att stöd och efterfrågan från oss, det analoga samhället, kan hålla dem på väg. Film Ferrania, en italiensk producent av fotografisk film, körde nyligen en mycket lyckad Kickstarter-kampanj för att bygga en ny fabrik, för att överleva och återuppliva sitt företag.

Kodak, Ilford och Fujifilm producerar fortfarande sina mest populära filmer, medan relativa nykomlingar som Impossible Project, Lomography och Cinestill försöker uppfinna och hitta nya vägar för film. Men vart köpar vi filmen från?

Nästan 50% säger att de får det från en lokal butik och cirka 40% från nätbutiker. När du köper från de nordiska länderna kommer filmen att bli billigare på utländska webbutiker, men med frakt och skatt är det inte värt det om du inte köper mycket. Så de som köper bulk brukar göra det online och vissa människor kommer tillsammans för att köpa massor ett par gånger per år. Den mer avslappnade fotografen får några paket från en lokal butik när det behövs. Nästan varje analog geek jag har träffat gör en punkt att stödja lokala butiker och tjänster när de kan. Vi är beroende av att de fortfarande är der.

Valet av film är definitivt större på de stora internationella affärerna som Macodirect och B & H, men andelen analoga fotografer som skjuter Infraröd eller annan speciell film är låg, så det borde finnas en framtid att sälja film i de nordiska länderna, särskilt i större städer.

Följande platser att köpa film var de vanligaste föreslagna i vår undersökning:

Danmark:

Finland:

Island:

Norge:

Sverige:

Utanför Norden:

  1. macodirect.de (Tyskland)

  2. fotoimpex.de (Tyskland)

  3. nordfoto.de (Tyskland)

By: Johan B. Skre

Comments


bottom of page